Stop de mentale flipperkast

Stop de mentale flipperkast

Internationaal gecertificeerd (team)coach Angela van Dorssen vertelt over haar dagelijkse praktijk. Sinds maart 2020 is zij gecertificeerd als neurotranformational coach.

“Ik wil het in de coaching graag hebben over hoe ik me beter kan afsluiten voor alles wat er op kantoor gebeurt. Ik ben om 15.00 uur al total loss en kom kapot thuis. Op kantoor ben ik me steeds bewust van anderen. Wat denken ze van me? Het is een nieuwe opdracht en ik wil het graag goed doen.” Dit was een voiceapp van een young professional ter voorbereiding op onze coaching later in de week. Geen nieuw signaal. Ik hoor het na de vakantie eigenlijk van bijna iedereen. We verlangen naar een lager, mentaal vriendelijker tempo.

Hoe werkt ons brein?

Heel simpel gezegd: ons brein is geprogrammeerd om ons veilig te houden. Scant als het ware de hele dag onze omgeving op gevaar. Zoekt naar houvast en dat geeft een gevoel van controle. Wat weinig mensen weten, is dat bij te veel of te weinig stress wij lichamelijk iets heel anders ervaren, maar ons brein hetzelfde reageert. Je herkent onder- of overstimulatie aan signalen als: zwart wit denken, slecht(e) besluiten (kunnen) nemen, gebrek aan empathie onbeheersbare impulsen, slecht geheugen en een chaotisch hoofd. (bron: BEabove Leadership)

De mentale flipperkast

We komen onbewust mentaal moe uit de coronaperiode. Ons brein heeft de afgelopen 2 jaar overuren gedraaid op zoek naar houvast in een continu veranderende wereld. Zie het als een flipperkast; ons brein was continue actief. Dat put uit. Nu we teruggaan naar kantoor, weer genieten van het leven en daardoor meer prikkels ervaren, merken we pas de mentale impact van de afgelopen 2 jaar. We missen mentale veerkracht en hebben moeite met mentale ontspanning. En heb je het virus gehad, dan kun je nog steeds last hebben van concentratieproblemen en overprikkeling. (www.postcovidnl.nl)

Minder doen in een lager tempo

Het heeft geen zin (meer) om jezelf te blijven pushen. Zelfzorg is key. Managers doen er goed aan duidelijk te zijn in prioritering van taken. Minder doen in een lager tempo is nodig om ook op termijn productief te kunnen zijn.

Experimenteer eens met kantoordagen en hoe je deze invult in overleg met je team. Je brein kan maar op 1 ding tegelijk focussen. Snel en continue schakelen activeert de flipperkast. Doe 1 ding tegelijk. Zet bijv. geluiden op je computer en telefoon uit om prikkels te voorkomen. Voldoende en goed slapen, gezond eten, voldoende bewegen (ommetje app 2.0?) en mediteren of bewuste ademhalingsoefeningen helpen je mentale reserve weer op te bouwen.

Dit geldt voor mij ook trouwens. Een uitdaging met mijn ambitieuze hoofd en een dopamineverslaving die ik kreeg van het dagelijks afstrepen van een veel te lang to do lijstje. Meer ontspanning, minder flipperen! Ik ben al begonnen, jij?

Bel gerust als je wilt sparren
06 1985 0504

Individuele coaching