Slaan we door of is het echt zo erg?

Slaan we door of is het echt zo erg?

Internationaal gecertificeerd (team)coach Angela van Dorssen vertelt over haar dagelijkse praktijk. Sinds maart 2020 is zij gecertificeerd als neurotranformational coach.

Deze vraag komt regelmatig langs in gesprekken als het gaat over grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer).

Wat quotes:

Overdrijven we niet te veel, dit was vroeger toch heel normaal?”

Ik durf als man niets meer. Ik stap niet meer alleen met een vrouwelijke collega in de lift.

Maar ook: “Mijn leidinggevende schold me uit, ik sprak hem erop aan. Dit was niet de eerste keer. Nu heeft hij het hele team laten weten dat hij mij al zijn excuus heeft aangeboden. Ik voel me niet meer veilig in het team. Ik ben bang voor mijn baan als ik HR inlicht.

 

Ik werk nu 10 jaar als zelfstandige en sinds The Voice hoor ik minimaal 1x per week voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. En dit zijn niet alleen vrouwen. Van misbruik in jonge jeugd tot aan recente incidenten op de werkvloer of binnen relaties. Voorheen kwam dit onderwerp zelden langs. En niet omdat er niets gebeurde, zo blijkt.

 

Ik heb de indruk dat dit slechts het begin is. Ik ben blij met de voorzichtige openheid die ontstaat door de moed van anderen die de weg vrij hebben gemaakt. Dit onderzoek onderschrijft mijn gevoel dat het erop lijkt dat we er makkelijker over durven te praten en het belang ervan inzien.

 

Niet online, maar in een open eerlijk gesprek. Met nieuwsgierigheid naar alle meningen om te komen tot heldere afspraken en beleid. We zijn zoekende…

 

Slaan we door? Nee, ik denk oprecht van niet en denk dat het niet voor niets aandacht krijgt. En werkgevers en leidinggevenden hebben daar een belangrijke rol in.

 

Simpele vragen als:

  • Heb je wel eens te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag?
  • Wat vinden wij als organisatie/team grensoverschrijdend gedrag?

Deze vragen helpen om het onderwerp op de agenda te zetten.

 

Ik stelde de 1e vraag in mijn eigen persoonlijke kring, omdat ik me ook afvroeg of het zo erg wel was. Ik ben nog steeds onder de indruk van de antwoorden: 2 verkrachtingen binnen een relatie, 2 aanrandingen door een fysiotherapeut en een masseur en een dochter (destijds 5 jaar) die lachend vertelde dat een klasgenootje regelmatig aan haar billen zat terwijl zij nee zei. Ik had het niet eens door, omdat ik niet wist dat ik de vraag ook privé moest stellen.

 

https://www.nu.nl/economie/6305648/grensoverschrijdend-gedrag-op-de-werkvloer-blijft-een-hardnekkig-probleem.html

Individuele coaching