Relaties een uitstervend ras?

Relaties een uitstervend ras?

Internationaal gecertificeerd (team)coach Angela van Dorssen vertelt over haar dagelijkse praktijk. Sinds maart 2020 is zij gecertificeerd als neurotranformational coach. 

Ik val maar direct met de deur in huis: investeren in de onderlinge zakelijke relaties vraagt aandacht om uitsterven te voorkomen!

Ik hoor steeds vaker in teams dat professionals kiezen voor inhoud van werk boven bouwen aan een sterke onderlinge relatie. Efficiëntie boven aandacht voor de ander. Zij voelen zich knel zitten in het tijdschema en de drukte van de dag. Leidinggevenden hangen hijgend in hun nek, omdat ook zij deadlines moeten halen. Snel door naar de volgende afspraak in plaats van nog even die collega te bellen die in de meeting emotioneel leek te zijn. Dat lijkt op dat moment de beste optie. De berg werk wacht op je.  

De rekening van vluchtig contact

De andere kant van de medaille is dat er structureel relatieschade ontstaat, wat op de langere termijn leidt tot een gebrek aan vertrouwen en een verhoogde kans op conflict. Dat zie je terug in de resultaten van een team of bedrijf. Besluitvorming duurt lang of lukt helemaal niet. Want hoe bouw je een brug bij verschillende belangen als je de intentie van de ander in twijfel trekt? Je kent de ander tenslotte niet echt.

Onze mindset: investeren in relaties gaat ten koste van productiviteit

Daarnaast nemen de signalen van overprikkeling en stress toe. Het Trimbos Instituut, TNO en CBS (2022) rapporteren al een tijdje dat er sprake is van een toename van stress- en psychische klachten. Het snelle schakelen tussen afspraken zonder pauzes put ons uit.

Ook vanuit ons brein is het zinvol om ruimte te geven aan emoties op de werkvloer: “We zijn geen robots”. We zijn mensen met emoties in een leven dat ons soms overneemt. Het klinkt gek, maar we herstellen door emoties uit te spreken in een goed gesprek, oprechte aandacht te ervaren en ons gezien en gesteund te voelen. Dat bespreken we alleen met die collega waar we ons vertrouwd mee voelen. Een band die ontstaan is op die momenten bij de koffieautomaat waar het even niet ging over werk. Of als in die online teamvergadering ook ruimte is voor de persoon achter de professional.

De magie van verbinding

Vorige week begeleidde ik een intervisiegroep die ervaarde dat zij online de verbinding miste om persoonlijke dingen te delen. Terwijl je voor intervisie vertrouwen nodig hebt. Het leidde bijna tot het einde van de groep. Zij doorbraken de cirkel en namen de enorme reistijd voor lief om elkaar fysiek te ontmoeten. Wat ontstond was bijna magisch. Als vanzelf durfden de deelnemers kwetsbaar te zijn, mochten emoties er zijn en waren zij zelf verbaasd over wat er ontstond. De magie van de verbinding.

Prioriteer relaties

Sterke relaties ontstaan door het persoonlijk te maken en oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander. En ja, dat kost tijd. Ik beloof je, dat je dit ruimschoots terugverdient op het moment dat er besluiten genomen moeten worden. 

Bel gerust als je wilt sparren
06 1985 0504

Teamcoaching