Ik heb ontzettende knaldrang

Ik heb ontzettende knaldrang

Internationaal gecertificeerd teamcoach Angela van Dorssen vertelt over haar dagelijkse praktijk. Sinds maart 2020 is zij ’Certified Neurotransformational Coach’.

Hun vuurtje dooft

Al jaren werk ik met young professionals. Zij zijn ambitieus, leergierig, nieuwsgierig, zitten vol ideeën en bruisen van energie. Tenminste, zo was het voor corona. Deze afgelopen maanden werd duidelijk dat de saaiheid en routine in hun leven en werk, mentaal steeds grotere gevolgen hebben. Ik hoor gevoelens van moedeloosheid, frustratie en gebrek aan motivatie. Het is alsof hun vuurtje langzaam dooft.

“Mijn leven is saai, elke dag is hetzelfde. Nu ik er weer even van heb geproefd, wil ik gewoon niet meer terug. Ik heb ontzettende knaldrang!” Met toestemming mag ik deze quote gebruiken om young professionals een stem te geven.

Ons brein heeft stimulatie nodig

Waarom is het logisch vanuit een breinperspectief? Stress is eigenlijk een neutraal woord, al associëren we het meestal met een gevoel van te veel stress. Te veel stress herkennen we bijvoorbeeld aan: een verhoogde hartslag, onrust, malen, zweten, niet stil kunnen zitten etc.

Te weinig stress is mentaal voor ons net zo erg. Hier wordt nog weinig over gesproken en al helemaal niet in een zakelijke context. Ons lijf reageert heel anders bij te weinig stress: futloos, geen energie en gevoelens van hopeloosheid of zelfs neerslachtigheid. Een coachee omschreef het deze week als “een plant die al lang geen water heeft gekregen”.

Ons brein heeft stofjes als adrenaline en dopamine nodig om onszelf te stimuleren. Bij een juiste balans voelen we ons mentaal lekker. Het bijzondere is dat bij te veel of te weinig stimulatie, ons brein DEZELFDE signalen geeft. Een aantal voorbeelden: een wolkerig hoofd/geen scherpte, gebrek aan empathie (voor jezelf en anderen) en je impulsen niet kunnen beheersen.

Zorg voor meer vuurwerk

En hier zit het risico voor young professionals die willen knallen en het gevoel hebben niet te kunnen/mogen. Zij zitten in de bloei van hun leven en carrière en hebben mentale uitdaging nodig. Leidinggevenden zijn vooral getraind op burn-out signalen en missen de signalen van ‘te weinig stress’. young professionals zeggen dingen als: “Ik heb te weinig te doen”, “Ik mis uitdaging”, “Ik kan me niet motiveren”. Tijd voor actie!

5 tips voor meer vuurwerk:

1. Ga wat doen! Activeer jezelf met iets kleins. Maakt niet uit wat, al is het boodschappen doen.

2. Verander regelmatig je omgeving. Ga naar een plek die je inspireert of werk een dag samen met iemand anders.

3. Verzin een ambitieus project dat past bij je interesses.

4. Leer iets nieuws: bijv. nieuwe studie, muziekinstrument of vraag om een project buiten je dagelijkse werkzaamheden.

5. Omring jezelf met mensen waar je je fijn mee voelt. Je surft op elkaars energie. Win-win.

Bel gerust als je wilt sparren
06 1985 0504

Individuele coaching