Iedereen kan stuk
Internationaal gecertificeerd (team)coach Angela van Dorssen vertelt over haar dagelijkse praktijk. Sinds maart 2020 is zij gecertificeerd als neurotranformational coach.
Afgelopen periode ben ik gevraagd om met een klein MT in de MKB-sector te werken. Stuk voor stuk leuke mensen en samen lukt het niet meer. Het gaat er best heftig aan toe. Al in het kennismakingsgesprek is conflict niet te missen. Voor mij als teamcoach ook een goed teken. Het is een signaal dat een team verlangt naar een betere versie van zichzelf, maar nog niet in staat is om de stap te maken. Het team zit vast in patronen die het conflict steeds activeren.
Via een intake komen we erachter waar de kern van het probleem zit. Bedrijfskundige keuzes uit het verleden blijken de zaadjes te zijn van het onderlinge conflict.
De pijn van onmacht
Wat zo pijnlijk naar voren komt uit de intake is een gedeeld gevoel van onmacht en frustratie. Zij weten dit niet van elkaar. Ze zagen tot nu toe alleen dat besluitvorming traag of niet plaatsvindt, communicatie stroef loopt, Mt-leden tegenover elkaar staan en elkaar proberen te overtuigen van hun eigen standpunt en dat er geregeld explosies plaatsvinden die leiden tot nog meer spanning. En er is werk aan de winkel als het gaat over gedrag.
Het bouwt op
Want vanuit het gevoel van onmacht is een destructief patroon ontstaan. Normaal menselijk gedrag, iedereen gaat zich vanzelf vervelend gedragen als je maar genoeg getergd wordt. En daar gaat het mis in samenwerking. Als iemand jouw rode knop van onmacht indrukt, verliest je brein WiFi en wil je je beschermen. De één slaat om zich heen, de ander implodeert. Weer een ander rent liever weg en doet alsof er niets aan de hand is uit angst voor confrontatie.
En dat is precies wat dit team in de weg zit. De heftige explosie met de nodige oordelen van de één leidt tot een implosie voor de ander. En dat activeert opnieuw de rode knop van onmacht. Anderen kijken stilletjes vanaf de tribune toe hoe de wedstrijd, waar ze eigenlijk zelf ook onderdeel van zijn, wordt gespeeld. En dan ineens breekt het glas van vertrouwen. De druk is te groot.
Terug op koers
Als dit team ziet welke dynamiek is ontstaan en wat de impact is op hun resultaten en toekomst, kiezen zij ervoor om aan de slag te gaan. Het glas op te vegen en de beren op de weg op de agenda te zetten. Samen maken we een coachplan met een logische volgorde.
Ik maak ieder teamlid verantwoordelijk voor eigen impact. Ik train hen op antigif, een tool die ervoor zorgt dat je je eigen rode knop herkent en in staat bent om op een constructieve manier te blijven communiceren. Voorzichtig komt het zonnetje door en wordt er opgelucht gelachen. Iedereen speelt weer in dezelfde wedstrijd.
Ben je nieuwsgierig geworden of wil je reageren? Neem gerust contact op.
Teamcoaching